Θεραπεία εντεροειδούς μεταπλασίας
Πληροφοριες
Τηλ: 210 2139311
Κιν: 6944616305
e-mail:
URL: gastrolab.gr
Αρθρο:
Θεραπεία εντεροειδούς μεταπλασίας
Δημιουργος:
Γεώργιος Κ. Οικονόμου - Γαστρεντερολόγος
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΡΟΕΙΔΟΥΣ ΜΕΤΑΠΛΑΣΙΑΣ
Η εντεροειδής μεταπλασία είναι μια ειδική αλλοίωση που εμφανίζεται στα πλαίσια χρόνιας γαστρίτιδας διαφόρων αιτιολογιών. Οι συνηθέστερες περιπτώσεις είναι η χρόνια γαστρίτιδα από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα και η γαστρίτιδα σε χειρουργημένα στομάχια. Είναι συχνά μη αναστρέψιμη, και ενδέχεται με την πάροδο των ετών να επεκταθεί, να παρουσιάσει δυσπλαστικές αλλοιώσεις και τελικά να εξελιχθεί σε αδενοκαρκίνωμα του στομάχου.
Η επικινδυνότητα της κατάστασης έχει σαφώς σχέση με την έκταση που καταλαμβάνει η εντεροειδής μεταπλασία στο στομάχι του εκάστοτε ασθενή αλλά και με τον τύπο της εντερικής μετάπλασης: η εκτεταμένη εντερική μετάπλαση είναι σαφώς πολύ πιο επικίνδυνη από την περιορισμένης έκτασης και η ατελής πιο σοβαρή από την πλήρη εντερική μετάπλαση.
Η ανάπτυξη καρκίνου, τόσο στο στομάχι όσο και σε όλα τα άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος, είναι μια διαδικασία πολυπαραγοντική. Αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι σε ένα και μοναδικό αίτιο. Ειδικότερα στο στομάχι εξαρτάται από περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η επαγγελματική έκθεση σε ουσίες, την λοίμωξη από το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού και από τον εν πολλοίς άγνωστο παράγοντα Χ το γονιδίωμα του καθενός.
Η εντεροειδής μεταπλασία, ως χρόνια και μη αναστρέψιμη κατάσταση, στερείται θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι επί του παρόντος τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση, που να την αναστρέφει και να επαναφέρει το στομάχι στο φυσιολογικό. Εξαίρεση αποτελεί η εντερική μετάπλαση απότοκη λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού – φαίνεται ότι ένα ποσοστό ασθενών παρουσιάζει προοδευτική βελτίωση και τελικά εξαφάνιση της εντερικής μετάπλασης μετά από την επιτυχή θεραπεία του Ελικοβακτηριδίου.
Η αντιμετώπιση της εντερικής μετάπλασης έχει δύο σκέλη:
Μέτρα που στοχεύουν στην μείωση της πιθανότητας επιδείνωσης ή τουλάχιστον και της ταχύτητας επέκτασης και επιδείνωσης
της εντεροειδούς μεταπλασίας
Συστηματική παρακολούθηση των ασθενών με ενδοσκοπήσεις υψηλής ευκρίνειας
-
Υιοθέτηση «υγιεινής» διατροφής με άφθονα φρούτα και λαχανικά, μαστίχα Χίου, προβιοτικά (φυσικό γιαούρτι, ξινόγαλα κλπ),
-
Διατροφή με ψάρια και άσπρο κρέας και αποφυγή κόκκινου κρέατος
-
Ελάχιστο αλάτι στο φαγητό και αποφυγή παστών, καπνιστών, ψητών στα κάρβουνα
-
Συχνά και τακτικά γεύματα
-
Διακοπή καπνίσματος
-
Ειδικότερες θεραπείες (θεραπεία ελικοβακτηριδίου κλπ)
-
Υιοθέτηση θεραπειών που έχουν ως στόχο να προφυλάξουν τις περιοχές με την εντεροειδή μεταπλασία
Προσοχή:
Η ενδοσκοπική παρακολούθηση των ασθενών με εντερική μετάπλαση στοχεύει στην πρώιμη ανίχνευση ενδοσκοπικά εξαιρέσιμων προκαρκινικών αλλά και καρκινικών βλαβών στους ασθενείς. Η σύσταση για παρακολούθηση είναι μια πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γαστρεντερολογίας (παλαιότερα δεν θεωρείτο σκόπιμη).
Η παρακολούθηση θα πρέπει να γίνεται σε διαστήματα όχι μεγαλύτερα των τριών ετών. Σε αρκετές δε περιπτώσεις και πολύ τακτικότερα.
Σήμερα αφενός υπάρχει η δυνατότητα ενδοσκοπικής αφαίρεσης πρώιμων καρκινικών βλαβών, η ενδοσκοπική δε αντιμετώπιση αφετέρου, αποτελεί υπό προϋποθέσεις την ενδεδειγμένη σήμερα αντιμετώπιση των ασθενών με πρώιμο γαστρικό καρκίνο.
Ο ενδοσκοπικός έλεγχος πρέπει να γίνεται με ενδοσκόπια υψηλής ευκρίνειας και να γίνεται χαρτογράφηση του στομαχιού με χρωμοενδοσκοπικές τεχνικές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ MD
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ – ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ, ERCP, EUS