Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) Oδηγίες
Πληροφοριες
Τηλ: 210 2139311
Κιν: 6944616305
e-mail:
URL: gastrolab.gr
Αρθρο:
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) Oδηγίες
Δημιουργος:
Γεώργιος Κ. Οικονόμου - Γαστρεντερολόγος
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΜΕ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΣΟ
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι συνήθως μία χρόνια νόσος, η οποία απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία η οποία συχνά είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Λόγω της χρονιότητας της νόσου, αλλά και της σοβαρότητας των μακροχρόνιων επιπτώσεων που αυτή έχει, είναι αναγκαίο να τροποποιήσετε σε σημαντικό βαθμό τόσο την διατροφή όσο και τον τρόπο ζωής σας, ώστε να περιορίζεται στον βαθμό του δυνατού η συχνότητα αλλά και η διάρκεια λήψης της αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής. Η μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή εξάλλου ούτε στερείται μακροπρόθεσμων συνεπειών, ούτε είναι εκατό τοις εκατό αποτελεσματική.
➢ Αν είστε υπέρβαρος-η αδυνατίστε – η απώλεια βάρους από μόνη της είναι ικανή να βελτιώσει ή και να εξαλείψει την παλινδρόμηση.
➢ Η γυμναστική βοηθά τόσο στην μείωση της παλινδρόμησης (πιθανόν μέσω της ενδυνάμωσης του διαφράγματος) όσο και στην απώλεια βάρους
➢ Αποφεύγετε να πιέζετε την κοιλιά σας όταν είσαστε φαγωμένοι. Μην σκύβετε και μην σηκώνετε βάρη μετά τα γεύματα. Αποφεύγετε το φαγητό σε χαμηλά καθίσματα (στον καναπέ επί παραδείγματι).
➢ Αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα. Καλόν είναι να μοιράζετε την ημερήσια πρόσληψη τροφής σε περισσότερα των δύο γευμάτων (τέσσερα έως πέντε).
➢ Μην ξαπλώνετε πριν την παρέλευση δύο τουλάχιστον ωρών από το τελευταίο
γεύμα. Συχνά χρειάζεται να ανασηκωθεί η πλάτη του κρεβατιού (ακόμα και
με τοποθέτηση τούβλων στα πόδια του κεφαλιού)
➢ Ορισμένες τροφές επιβαρύνουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και
καλόν είναι να αποφεύγονται. Οι κυριότερες από αυτές είναι: ο καφές, η σοκολάτα και το κακάο, το ευρωπαϊκό τσάι, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά (ακόμα και το αφρίζον μεταλλικό νερό), τα πικάντικα και τα όξινα.
➢ Συχνά ενοχλούν τα λιπαρά γεύματα, οι πίτες ιδιαίτερα με πολύ λάδι και το γάλα.
➢ Το κάπνισμα είναι από τους χειρότερους επιβαρυντικούς παράγοντες της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και θα πρέπει να περιορίζεται αν όχι να διακόπτεται.
Μην ξεχνάτε ότι:
✓ η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνήθως δεν θεραπεύεται και ότι οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται απλά προστατεύουν τον οισοφάγο από τις επιπτώσεις της παλινδρόμησης.
✓ υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης των συμπτωμάτων είτε κατά την μείωση των φαρμάκων είτε κάποια στιγμή ακόμα και αμέσως μετά την διακοπή τους.
✓ στην περίπτωση επανεμφάνισης των συμπτωμάτων σας επικοινωνήστε.
✓ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί αναγκαίος είτε περαιτέρω έλεγχος είτε παρατεταμένη θεραπεία, είτε επεμβατική αντιμετώπιση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ MD
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ – ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ, ERCP, EUS